Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A játékszerkincs egyik legjelentősebb csoportja, a lányok legkedvesebb és legfontosabb játéka, s ennélfogva a gyermekkor néprajzának, illetve a játéknak legfontosabb tárgya: a baba. Kép

A baba fogalma nehezen körülírható. Az adott kor, műveltség és társadalom – mely az emberek világfelfogását alakította és módosította – nagy mértékben befolyásolta, hogy mi tekinthető babának. Az általános felfogás szerint a baba élettelen tárgy, mely kicsiben egy emberi lényt ábrázol.

Valamennyi babatörténeti megközelítés hangsúlyozza a baba, mint játékszer ősi voltát, a leánygyermekek lelki életében és nevelésében betöltött fontos szerepét. A baba a játék során életre kel, így a babázás, a babával való játék a kislányok fantázia-/gondolat-/érzésvilágát alakító, formáló játék is egyben, mely akár meghatározó is lehet a felnőtté válás folyamatában, a családi és közösségi életre való felkészítésben.

A baba tehát nem csupán játék, hanem a nevelés eszköze, melyre elengedhetetlen szükség van a gyermeki lélek fejlődésében. A szakértők a gyógyításban és szocializációban betöltött szerepét is felismerték és hangsúlyozzák. Kabalaként betöltheti a gyermek számára a barát, a lelki társ szerepét, akivel minden titkát megoszthatja. De ezenkívül is számos funkciót tölthet be a baba: lehet rituális tárgy, az emberábrázolás eszköze, külön jelentéssel bíró ajándék, szobadísz stb. S nem szabad megfeledkezni a viseletbe öltöztetett babákról sem, melyek – mint médiumok, közvetítők – pompázatos, a régi és napjaink divatját tükröző öltözeteket, viseleteket mutatnak be.               

            A baba – mely egyidős az emberiséggel, az emberiség kultúrtörténetének fontos része – mindig a kislányok legfontosabb játékszere volt, s remélhetőleg az is marad.

Napjainkban újabb divatja van a babák készítésének és öltöztetésének. Iparművészek, népművészek és amatőrök mutatják be munkásságukat hazai és nemzetközi kiállításokon, vitatják meg szakmai problémáikat pályázatokon és az azokhoz kapcsolódó konferenciákon.

A babák tehát gazdag múlttal rendelkeznek, de élénkülő jelenük is van. Jövőjük pedig a mai babás nemzedék kezében van!